Ezért ne csinálj időszakos böjtöt, ha inzulinrezisztens vagy! – Életmódbázis

Ezért ne csinálj időszakos böjtöt, ha inzulinrezisztens vagy!

Az időszakos böjt alapelvei

Az időszakos böjt különféle formákban létezik, például a 16/8-as módszer, ahol 16 órán keresztül nem esznek, majd 8 órán belül fogyasztanak ételt, vagy az 5:2 diéta, ahol a hét két napján jelentősen korlátozott kalóriabevitel történik. Ezen módszerek célja az autofágia, és a kalória bevitel csökkentése.

Az autofágiáról hamarosan írunk. A kalória csökkentés pedig arra szolgál, hogy elősegítse a fogyást az étkezési időszakok szigorú korlátozásával.

Az időszakos böjt előnyei és hátrányai IR szempontból

Ha egy IR-ben szenvedő egyén hosszabb ideig nem eszik, a szervezet a tartalékokat használja fel, de mivel az inzulin hatékonysága csökkent, a szervezet nehezen tudja megfelelően kezelni az éhezés utáni hirtelen bevitt nagyobb mennyiségű táplálékot. Ez a vércukorszint hirtelen emelkedéséhez vezethet, amelyet a szervezet csak nagyobb mennyiségű inzulinnal képes kezelni, ami hosszú távon tovább rontja az inzulinrezisztenciát.

Hogyan befolyásolja az időszakos böjt az anyagcserét?

Az inzulinrezisztencia egyik fő problémája, hogy a szervezet nem képes hatékonyan használni az inzulint, ami a vércukorszint ingadozásához vezet. Az időszakos böjt során a hosszabb étkezési kihagyások miatt a szervezet anyagcseréje lelassulhat. Ez különösen problémás IR esetén, mivel a lassabb anyagcsere még nehezebbé teszi a vércukorszint szabályozását.

Az időszakos böjtölés során a test anyagcseréje az éhezési fázisban gyakran „takarékos üzemmódba” kapcsol, ami azt jelenti, hogy a test kevesebb kalóriát éget el, hogy megőrizze az energiát. Ez a mechanizmus evolúciós szempontból előnyös lehetett, amikor az élelemhiány gyakori volt, de manapság az inzulinrezisztens egyének számára ez inkább ártalmas, mivel az anyagcsere lassulása még nehezebbé teszi a fogyást és a vércukorszint szabályozását.

Az étkezési időszakok korlátozása és a táplálkozási hiányok

Ha valaki az időszakos böjtöt követi, előfordulhat, hogy a szűkített étkezési időszakok miatt nem viszi be az összes szükséges tápanyagot. Az ilyen tápanyaghiányok hosszú távon ronthatják az általános egészségi állapotot, és súlyosbíthatják az inzulinrezisztenciát.

Pszichológiai hatások és az éhezés

Ne felejtsük el, ahogyan a mondás is tartja „minden fejben dől el”. A különböző diétáknak más és más hatásai vannak az érzelmi állapotunkra, így a motivációnkra és a stressz szintre.

Az időszakos böjt pszichológiai szempontból is megterhelő lehet. Az étkezési időszakok szigorú korlátozása stresszt okozhat, amely különösen IR-ben szenvedőknél negatív hatással lehet az inzulinérzékenységre. A stressz és az éhezés okozta kortizol (stressz hormon) szintjének emelkedése tovább ronthatja az inzulinrezisztenciát. A magas kortizol rontja az alvás minőséget, ami miatt éhesebbek lehetünk, ami által nehezebb tartani a kalória megvonást. Ha felborul az egész hormonrendszer, miközben egy hormonális problémát akarunk megoldani csak adtunk egy csípős pofont magunknak.

Az éhezési periódusok során gyakran előfordulhat, hogy az éhségrohamok hatására túlzott mennyiségű ételt fogyasztanak el az étkezési ablak alatt, ami ismét vércukorszint-emelkedést eredményezhet. Ez nem csoda hiszen ha valaki farkas éhes könnyen túleszi magát. Ez a ciklikusság hosszú távon fenntarthatatlan, főleg egy családi életben, ahol millió egyéb feladatunk van a nap során és így csak tovább súlyosbíthatja az IR-t.

Az időszakos böjt alternatívái IR kezelésére

Az IR kezelésére az időszakos böjt helyett jobb választás lehet egy kiegyensúlyozott étrend, amely rendszeres, kisebb étkezésekre épít. A rendszeres étkezés segít fenntartani a vércukorszint stabilitását, és megakadályozza a nagy inzulinkiugrásokat. Egy olyan étrend, amiben nincsenek komoly megszorítások, gazdag zöldségekben, gyümölcsökben, gabonákban, egészséges zsírokban, fehérjékben hosszú távon fenntartható és hatékony lehet az inzulinérzékenység javításában.

Mindent összevetve

Az időszakos böjt inzulinrezisztenciában szenvedők számára számos kockázatot hordozhat. Bár kezdetben csábító lehet az IR kezelésére, hosszú távon a vércukorszint ingadozásai, az anyagcsere lelassulása, tápanyaghiányok, és a pszichológiai stressz miatt nem ajánlott. Az IR kezelésében a legfontosabb a hosszú távon fenntartható étrend és életmód kialakítása, amely segít stabilizálni a vércukorszintet és javítani az inzulinérzékenységet.

Tetszett a bejegyzésünk? Oszd meg a barátaiddal, ismerőseiddel:

Ezek is érdekelhetik:

Szakértőink legújabb cikkei az Életmódbázis Fitt Blogon: